вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 42

Нови и безбедни патишта за подостоинствени животни услови

Досега речиси 700 километри на регионалните и локалните патишта во земјата се обновени во рамките на проектот, во 73 различни општини во Југоисточна Европа.

Нови и безбедни патишта за подостоинствени животни услови

Нови и безбедни патишта за подостоинствени животни услови

Последни вести

Патишта што се рспаѓаат,  или пак и без патишта воопшто, го прави животот во некои делови на Македонија исклучително тежок. Сега, е предвиден проект со кој градови и села ќе се поврзат со  нови патишта, кои се побезбедни, а со што ќе се заштеди време и пари, се вели во текст на сајтот на Светска Банка, посветен на реконструкцијата на парната мрежа во земјава како дел од проекти на оваа организација.

Харис Ибраими е адвокат во Општина Маврово. Тоа е планински предел – што, како и многу други делови на земјата, има лоши патиштата како резултат на недоволното одржување во текот на годините.

Претходно, возев по руиниран пат, полн со дупки, и опасни за сообраќај и возење. За кратка релација ми требаше многу врее, вели 33-годишниот Харис.

Новиот пат кој води во и надвор од селот на Харис е дел од проектот поддржан од Светска банка за зградба на регионални и локални патишта во Македонија.

Досега речиси 700 километри на регионалните и локалните патишта во земјата се обновени во рамките на проектот, во 73 различни општини во Југоисточна Европа.

Патот е безбеден за возење  и е потребно помалку време да се стигне до саканото место, вели Харис Ибраими, жител на Маврово.

Со новиот пат, ќе биде олеснет пристап, дури и во зима. Важно е да се дојде до работа, и да се исполнат нашите домашни потреби, вели Мукрем Мехмеди, градоначалник на Маврово.

Селото Скудриње наскоро ќе добие асфалтиран пат кој ќе го поврзува селото со  главниот автопат и ќе обезбеди пристап до виталните служби во околните градови.

Новиот пат ќе биде побрзо, како и, вели жител Скудриње, Башким Емини, кој предава во средно училиште во град во близина.

Изградба на нов пат ќе го намали времето потребно за да ме фати за работа за 25 минути, вели тој.

Месечно, новиот пат на Бешкими ќе му заштеди на време повеќе од 15 часа кој до работа вози пет дена во неделата.

Најчитани вести