сабота, 19 август 2017  |  Вести денес: 21

Нови Сад е европската престолнина на културата за 2021 година

Нови Сад е избран во 2021 година да биде една од трите европски престолнини на културата.

нови

Поврзани вести

На Нови Сад и романскиот Темишвар ќе им се придружи и еден град од Грција, за што одлуката ќе биде донесена следниот месец. Во конкуренција се грчките градови Елефсина, Каламата и Родос.

Нови Сад во финалниот изборен круг за европска престолнина на културата го победи Херцег Нови и на тој начин стана прв град од земја која се уште не е членка на ЕУ, а кој ја освои оваа престижна европска титула.

Најчитани вести