Свет

НСА дневно собира податоци од 200 милиони СМС пораки

НСА дневно собира податоци од 200 милиони СМС пораки

Американската разузнавачка агенција НСА низ целиот свет дневно собира по 200 милиони СМС пораки, пишува „Гардијан“.

НСА на тој начин дознава каде се наоѓаат корисниците на мобилните телефони, со кои контактираат, па и броевите на нивните кредитни картички.

Медиумите наведуваат дека оваа агенција користи текстуални пораки за следење на луѓе кои никогаш не би се посомневале сомнежи дека се занимаваат со нешто незаконско.