Македонија

Обама дава пет милијарди долари за борба против сидата

Обама дава пет милијарди долари за борба против сидата

Американскиот претседател рекол дека придонесот на неговата земја сепак ќе зависи од напорите на трети земји.

„Успехот е очигледен. Фондот им поногна на повеќе од шест милиони луѓе во 140 земји“, рекол Обама.

Тој нагласил дека ќе бидат издвоени и 100 милиони долари за американската програма за истражување во рамки на борбата против ХИВ вирусот.

Овој фонд е основан во 2002. година за да се зголемат средствата за борба против трите пандемии. До крајот на декември се исплатени 22,6 милијарди долари и ја одредија целта да се соберат 15 милијарди долари во следните три години.

На овој начин ќе се спасат 5,8 милиони животи, а ќе се зголеми и превенцијата ширум светот.