понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Обиколницата над Битола затворена за сообраќај

odroni.gif-500

Последни вести

Од синоќа, свлечиштата на обиколницата над Битола од магистралниот пат Прилеп- Битола- Ресен, повторно беа активни со големи одрони на камења и земјени наноси.

Поради тоа, екипите на „Македонија пат“ беа активни и во текот на ноќта со цел отстранување на последиците од свлекувањето на земјиштето.

– Денеска го расчистуваме теренот и цела ноќ сме дежурни. Опасно е, мора да најдат други начини за растргување на теренот- рече Иванчо Канатларовски, работник во “Македонија пат“.- Ние овде дежураме скоро 24 саати и не знаеме кога ќе падне. Само замини, одронот паднал, па запри го сообраќајот да се расчисти. Сето ова го правиме на ризик, рече Трајан Трајчевски, машинист во ЈП „Македонија пат.“

Поради опасностите, магистралниот пат е повторно забранет за сообраќај и возилата се пренасочуваат преку Битола. Но, какво фајде од забраната, кога возачите не ја почитуваат.

– И покрај забраната за сообраќај, несовесни возачи ја минуваат обиколницата над Битола, иако свлечиштата се уште се активни. Впрочем, опасностите од нив никој не може да ги предвиди, а најмалку несовесните возачи.
Истото го потврдуваат работниците од „Македонија пат“, а пред нивни очи синоќа се случиле две полесни сообраќајки кои не се пријавени во полиција бидејќи возачите си заминале.

За целосно санирање на состојбите на овие две активни свлечишта, од „Македонија пат“ чекаат експертско мислење од Градежниот факултет од Скопје, чии стручњаци, веќе извршија увид на лице место.

Најчитани вести