Македонија

Објавен нов конкурс за пилоти во АРМ

Министерството за одбрана денеска го објави новиот конкурс за пилоти во Армијата на Република Македонија.

Како што се наведува во соопштението на Министерството за одбрана, селекцијата на кандидати за пилоти се состои од низа тестирања и проверки на здравствената и физичката подготвеност, компјутерски тестирања и вежби специјално прилагодени за професијата пилот, за на крај способноста на кандидатот да се потврди во 10 летови на авионот ZLIN-242L.

Кандидатите кои успешно ќе ги завршат сите селективни тестови се здобиваат со статус на кадети и отпочнуваат со школувањето за воен пилот.

Центарот за обука на пилоти е еден од најсофистицираните центри од овој тип во светски рамки. Центарот поседува два full-motion симулатори на хеликоптерите Ми-8/17 и Ми-24, единствени од овој тип во поширокиот регион.

Заинтересираните кандидати можат да се запознаат со Конкурсот на интернет страницата на Министерството www.morm.gov.mk и на Воената академијаwww.ma.edu.mk.