четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 50

Објавени конкурсите за финансирање проекти во културата од национален интерес

50000kanceska_g_14

Последни вести

На својата веб-страница и во дневниот печат, Министерството за култура ги објави конкурсите за финансирање проекти во културата од национален интерес за 2015 година. Сите заинтересирани кои сакаат проектите да им бидат финансиски поддржани од страна Министерството, од денеска може да ги подигнат апликациите, електронски да ги пополнат и да ги приложат во архивата на Министерството закултура заедно со потребната документација наведена во конкурсите.

Од оваа, но и во наредните години, конкурсите за поединечните дејности од културата ќе се објавуваат на 1 септември, наместо во јуни како досега. Исто така, нов е и начинот на аплицирање. Конкурсите годинава ќе траат 45 дена, односно до средината на октомври, а од идната година повторно ќе траат 30 дена.

Министерката Елизабета Канческа-Милевска истакна дека во апликациите за секоја дејност на културата се содржани општи и посебни приоритети, услови и вредносни критериуми според кои ќе се евалуираат проектите. Целта, според Канческа- Милевска е максимална транспарентност во изборот на проектите што ќе ги поддржи Министерството за култура и да бидат избрани тие што се во интерес на културата.

– Како и досега, и во иднина овие конкурси ќе бидат отворени за секој кој аплицира со проект од национален интерес во областа на културата и се однесуваат на локалните установи, граѓански здруженија, невладини организации и други правни и физички лица. Согласно новите измени на Законот за култура, националните институции од областа на културата веќе во јуни оваа година доставија нацрт-програми за работа на своите установи, во кои се содржани и проекти за наредната година, а кои ќе бидат евалуирани согласно истите приоритети и критериуми како и за останатите корисници кои конкурираат сега, на конкурсот во септември. На овој начин настојуваме да обезбедиме рамноправен пристап и третман на сите субјекти во културата, а воедно да ја испитаме и функционалноста и ефектите од работењето на националните установи од областа на културата, потенцираше Канческа-Милевска.

Има посебна апликација и критериуми за секоја дејност од културата и за сите ќе одлучуваат посебни стручни комисии. За секоја апликација ќе има и лице за контакт за помош и советување при пополнувањето на апликациите.

Програмата со резултатите од конкурсот ќе биде објавена по прифаќање на Буџетот за наредната година од Собранието на РМ, а Министерството со посебни решенија ќе ги известува сите корисници за резултатите од конкурсите. За одбиените проекти ќе бидат јасно посочени и причините, но ќе може да се поднесе жалба до второстепена државна комисија.

Согласно со измените на Законот за култура, Министерството за култура е обврзано да направи јавна презентација на проектите кои ќе се реализираат во 2015 година за, како што рече Канческа-Милевска, јавноста да може да ја согледа оправданоста на доделените средства.

Канческа-Милевска информираше и дека со измените на Законот за култура се овозможува во иднина да се склучуваат менаџерски договори со директорите и институциите.

– Во менаџерскиот договор ќе се утврдат надлежностите на директорот, показатели за неговата и успешноста на институцијата, награди за успешноста и казни за непочитување на менаџерскиот договор, додаде министерката Канческа-Милевска.

Коментирај

* Нетпрес нема да објавува коментари кои содржат говор на омраза, кои дискриминираат по основ на родова, социјална, етничка припадност или сексуална определба, како и коментари кои повикуваат на етничко, верско, расно, национално или политичко насилство и нетолеранција.

Нема коментари.

Најчитани вести