сабота, 22 јули 2017  |  Вести денес: 51

Проектот за обука на лекари во странство дава резултати

Преку проектот на Министерството за здравство за обука на лекари во странство, во јавното здравство има стручен тим. Во здравствениот систем се воведуваат нови практики, се пренесуваат светските знаења.

obuka-lekari-stranstvo-1

Последни вести

Преку проектот на Министерството за здравство за обука на лекари во странство, во јавното здравство има стручен тим. Во здравствениот систем се воведуваат нови практики, се пренесуваат светските знаења.

Специјалистот по радиологија, доктор Златко Стојковски, по враќањето од странство, за МТВ раскажува дека постојаната едукациија и доусовршување е од клучно значење за секој лекар.

Најмалиот карцином на дојка што тој го открил е 3 милиметри, колку едно зрно ориз.

-Во ваква рана фаза кога ќе се фати карцином, докажан е со кор биопсија, предизвик е затоа што оваа жена сме ја спасиле. Таа утре ќе биде здрава жена, сопруга, мајка и така натаму.

Професор Стојковски бил на едукација во Нирнберг, каде во болницата ја внел магнетната резонанса, мамографија на дојка. Тенденцијата на новооткриени карциноми на дојка е во пораст.

Во ГОБ 8 септември магнетна резонанса е направена на 76 жени, а кор биопсија на 500.

Видеото погледнете го на следниот ЛИНК.

Најчитани вести