понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Обука за прва помош за вработените во градинката „8-ми Март“ во Кисела Вода

gradinkaaaaaaaaaaaaa

Последни вести

Со обука за вработените во градинката „8-ми Март“ започна нов пилот проект за прва помош во градинките, од страна на НВО „Линк Акрос“, во соработка со ЈДГ „8-ми Март“ и Универзитетската клиника за детски болести во Скопје.

Целта на проектот е подобрување на безбедноста во детските градинки преку воведување на протоколи за прва помош и спроведување обука на негувателки и воспитувачи.

Обуката и тестирањето се базирани врз стандардите и препораките на Американската Академија за Педијатрија. Комплетниот материјал беше подготвен од стручен тим од Клиниката за детски болести од одделот за Интензивна нега и терапија. Едукациите ги спроведува д-р Милена Спиркоска, специјализант од Клиниката за детски болести. Учесниците ќе добијат сертификати по завршениот контролен тест.

Идејата и барањето за проектот дојдоа од директорката на „8-ми Март“, Снежана Кливановска. Потоа се вклучи и Детска клиника, каде што „Линк Акрос“ помогна да се отвори Ургентен центар во 2014. Детални припреми за проектот започнаа откако Министерството за труд и социјална политика даде согласност за истиот.

Со овој проектот ќе се зајакне капацитетот на градинките, како една од првите алки во синџирот на ургентна медицина-да постапуваат адекватно во ургентни ситуации. Покрај зголеменото знаење и вештините кај персоналот, една од важните придобивки од проектот ќе биде и изготвување на протоколи за постапување во ургентни ситуации како и препораки за понатамошно проширување на проектот.

Во пилот проектот учествуваат четири детски градинки од четири различни општини во Скопје и тоа: „8-ми Март“ (Кисела Вода), „Детска Радост“ (Гази Баба), „Фидани“ (Чаир) и „11-ти Октомври“ (Бутел). Обуката е полудневна и вклучува теоретски и практичен дел. Вкупен број на учесници во проектот е 200 негуватели и воспитувачи.

Најчитани вести