недела, 23 април 2017  |  Вести денес: 11

Од 1 јануари нема веќе блокирање сметки без најава

Со новите измени повеќе нема да може да се блокира сметката на должникот без претходно тој да биде известен дека има некаков долг. По предупредувањето извршителот треба да даде рок од три дена во кои должникот ќе има нова шанса да го плати долгот.

banka-322

Последни вести

Нема одложување на први јануари официјално стапува на сила новиот закон за извршување. Од новите правила корист ќе имаат доверителите , должниците но и самите извршители.

Со новите измени повеќе нема да може да се блокира сметката на должникот без претходно тој да биде известен дека има некаков долг. По предупредувањето извршителот треба да даде рок од три дена во кои должникот ќе има нова шанса да го плати долгот.

Ако и по опомената не одговори во тој случај извршителот ќе може да испрати налог до банката да се блокира сметката . Во исто време и должникот ќе добие известување, каде и колку должи. Извршителите нема повеќе да бидат мета на критики. Во првите девет месеци извршителите во земјава примиле над130 илјади барања за извршување . Реализирани се 28 отсто од нив. Вкупниот износот на наплата од извршување изнесува над 76 милиони евра, два милиони евра помалку од лани. Во моментов во земјава има над 100 извршители. Според комората оваа бројка е голема и не сите имаат работа. Новите измени во законот минимално ќе го намалат бројот на барања но тоа нема да затвори дел од канцелариите.

Најчитани вести