Балкан

Од црква во Србија украдена икона стара два века

Од црква во Србија украдена икона стара два века

Од црквата „Св. Петар и Павле“ во златиборското село Сирогојно во саботата е украдена икона насликана пред повеќе од два века.

Според неофицијални информации крадецот го искористил отсуството на свештеникот, ја земал иконата од ѕидот и избегал.

Станува збор за иконата Три свети архиереи, која била насликана уште во 1812 година.