Македонија

Од утре пријавувањето изгубен и вадењето нов документ на ист шалтер

Од утре пријавувањето изгубен и вадењето нов документ на ист шалтер

Од утре  во сите градови во Македонија стартува едношалтерскиот систем за објава на изгубен личен документ и отпочнување постапка за вадење нов од едно место, само на шалтерите во управните служби на МВР.

Од Министерството за внатрешни работи појаснуваат дека со оваа поедноставена постапка, граѓаните ќе можат да извршат и уплата и објава за неважечки документ за лична карта, пасош, возачка дозвола и сообраќајна дозвола  на шалтерите на МВР  и веднаш да ја отпочнат постапката за вадење на нов документ.

Со  овој проект се овозможува скратување на процедурата за пријавување, а граѓаните новите документи може да ги извадат во значително пократок период.

Досега, оваа постапка беше прилично комплицирана, особено за граѓаните од другите градови на Република Македонија, каде Службен весник немаше свои канцеларии и траеше повеќе денови.

Во Македонија, според досегашната статистика, 30.000 граѓани во просек годишно ги губат своите лични документи од кои најмногу лични карти, потоа возачки дозволи, патни исправи и на крај сообраќајни дозволи.