Балкан

Од вчера во Грција пристигнале 400 нови бегалци и мигранти

Од вчера во Грција пристигнале 400 нови бегалци и мигранти

Вкупно 401 бегалец и мигрант од вчера пристигнале на островите во североисточниот дел на Егејското море.
Поконкретно, 190 лица пристигнале на Лезбос и 211 на Хиос.

Според денешните податоци, на грчка територија има 52.046 бегалци и мигранти. Координативното тело за управување со бегалската криза соопшти дека 28.813 од бегалците се во северна Грција, 11.318 од нив во Идомени, 14.608 се во регионот на Атика (5.377 во пристаништето Пиреа), 5.720 на североисточните грчки острови и 2.905 се сместени во различни области во централна Грција.