Одбележани 55 години од основањето на ФЕИТ

222

Факултетот за електротехника и информациски технологии, вчеравечер, со Свечена академија, го одбележа 55 годишниот јубилеј од основањето на оваа високо-образовна институција.

Пред претседателот на државата, професор д-р Ѓорѓе Иванов и пред многубројните гости, деканот на ФЕИТ, професор д-р Миле Станковски нагласи дека се гордее со фактот што во студентските клупи на овој факултет седнуваат најдобрите матуранти и академски граѓани.

„Со огромен ентузијазам и посветеност развиваме креативни личности, професионалци со аналитички вештини и лидерски способности. Се гордееме на квалитетот што го продуцираме, но и на бројките што заслужуваат да бидат споделени – околу 8.000 електроинженери и дипломирани електроинженери, повеќе од 750 магистри и над 110 доктори на науки. Во моментов, на ФЕИТ студираат околу 2000 студенти, кои се дел од интелектуалната елита и се носители на развојот на Македонија, на регионот, на Европа, на светот“, рече деканот Станковски.

Оваа висока-образовна институција, со својот висок професионализам, е респектирана организација која ги применува најсовремените достигнувања во образованието и науката, рече ректорот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, професор д-р Велимир Стојкоски.

„ФЕИТ, како членка на УКИМ, работи на осовременување на наставно-образовниот процес и на стратешкото јакнење на врските со стопанството. По петипол децении, овој Факултет, целосно е интегриран во сите сегменти на општеството , истакна ректорот Стојкоски.

На свечената академија беше доделена и Златна диплома од ФЕИТ на првиот дипломиран студент на ФЕИТ, Драгослав Рајичиќ. Дипломирал пред 50 години, подоцна станал професор на Факултетот, а и денес дава огромен придонес во развјот на науката (активно е вклучен во реализацијата на докторските студии на ФЕИТ), но и во развојот на стопанството.

На Свечената академија беа промовирани дипломираните инженери и магистри од учебната 2013/2014 година а беа доделени и награди на најдобрите дипломирани инженери со просек над 9. Исто така, беа доделени и наградата Инженерски прстен, наградата Атанаско Кантарџиев, наградата Стамболиев, како и награди од македонскиот национален комитет при Меѓународната федерација за големи електрични системи – МАКО СИГРЕ и од Здружението за електроника, телекомуникации, автоматика и информатика на Македонија – ЕТАИ.

Во име на сите дипломирани и магистрирани се обрати дипломираниот инженер Александра Дејкоска, според која дипломата е многу повеќе од титула.

„Дипломата што ја добиваме значи многу повеќе од титула. Претставува спомен на една етапа од нашиот живот. И ако речам да ја искористиме најдобро што можеме, мислам на сè што таа значи: да се стане човек пред сè, да се стекнат знаења, искуства, пријателства, да се работи за утрешнината… “, порача Дејкоска.

Skin Delight

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.