Македонија

Одбележување на 143 години од раѓањето на Гоце Делчев

Одбележување на 143 години од раѓањето на Гоце Делчев

Делегации на државни институции, политички партии, здруженија на граѓани, општини и установи денеска ќе положат цвеќе на гробот на Гоце Делчев во црквата „Св. Спас“ во Скопје, по повод 143 години од раѓањето на македонскиот револуционер.

Цвеќе ќе биде положено и на спомениците на Делчев во главниот град – на плоштадот „Македонија“ и во Градскиот парк.

Гоце Делчев, визионерот кој пред повеќе од еден век го разбра светот како поле за културен натпревар на народите, роден е на денешен ден во 1872 година во Кукуш, во семејството на Султана и Никола.

Се школувал во гимназијата во Солун и на Воената академија во Софија. Учителствувал во Штип, а како член на Централниот комитет на ТМОРО работел на создавање мрежа на бази, комитети и комитски чети на Организацијата.

Учествувал на Солунскиот конгрес на ВМРО (1896), а до 1901 година бил задграничен претставник на ВМРО во Софија. Делчев е убиен од турска војска, на 4 мај 1903 година во селото Баница.

фото: МИА