Македонија

Одложено рочиштето за „Монструм“

Одложено рочиштето за „Монструм“

Судскиот совет на Апелацискиот суд го одложи денешното рочиште на кое требаше да се расправа по жалбите за пресудите за случајот „Монструм“. Одлуката и пресудата на второстепениот суд, како што пренесува „Плусинфо“, ќе биде соопштена на 11 септември.

Денешната јавна седница е одложена бидејќи двајца од осудените, Хаки Азири и Агим Исмаиловиќ, не беа присутни во судницата.

Околу половина час траело денешното рочиште на кое биле присутни голем број роднини и пријатели на обвинетите, и кое било под силно полициско обезбедување.

Основниот суд Скопје 1 лани, на 30 јуни, ги прогласи за виновни и им изрече шест доживотни казни за тероризам на Алил Демири, Африм Исмаиловиќ, Агим Исмаиловиќ, Фејзи Азири, Хаки Азири и Сами Љута за убиство на четирите момчиња и на еден средовечен маж во близина на Смиљковско Езеро, на Велики четврток, во април 2012 година.

Двајца од осудените, Алил Демири и Африм Исмаиловиќ, сè уште се во затвор во Косово и не се екстрадирани во земјава.