Балкан

Околу 155 илјади мигранти пристигнале во Грција од почетокот на годината

Околу 155 илјади мигранти пристигнале во Грција од почетокот на годината
epa04889382 An Afghan refugee holds her baby before boarding a ship to Piraeus, on the island of Kos, Greece, 19 August 2015. The Greek island is struggling with a major influx of refugees and migrants amidst the financial crisis and the height of the tourist season. EPA/YANNIS KOLESIDIS

Околу 155 илјади мигранти и бегалци пристигнале во Грција од почетокот на јануари до крајот на април оваа година, покажуваат податоците на Меѓународната организација за миграција.

За тој период до бреговите на Европа пристигнале 183.017 мигранти.

Најголемиот дел од нив, 154.661 пристигнале во Грција, 27.265 во Италија, 1.063 во Шпанија и 28 на Кипар.