четврток, 24 ноември 2016  |  Вести денес: 46

Околу 800 бегалци го напуштија бегалскиот камп во Идомени

133072603

Последни вести

Очајот ги тера бегалците да бегаат од Идомени, каде се блокирани речиси 14.000 луѓе и од каде само во последните неколку часа заминале околу 800 лица, со надеж дека ќе бидат сместени во постоечките прифатни центри во реонот, објави грчкиот инфо сајт Њуз.ин.

Портпаролот на грчкото Координативно тело за справување со бегалската криза, Јоргос Кирицис синоќа изјави дека бегалците кои сега се наоѓаат на преминот Идомени на грчката страна од границата кон Македонија, доброволно ќе го напуштат ова место за една до две недели и ќе бидат преместени во некој од организираните прифатни центри.

Според него, при ова предност ќе им биде дадена на семејствата со деца.

Како што јави АНА-МПА, Кирицис нагласи дека полицијата нема насила да ги отстранува бегалците, туку дека ќе ги информира за затворањето на балканската багалска рута и дека не ќе може да заминат на север, за што ќе биде потребно извесно време.

– Веруваме дека Идомени ќе биде испразнет за една до две недели, рече Кирицис. – Ќе ги охрабриме да влезат во автобусите што ќе ги пренесат на места каде има подобри услови за живот, рече портпаролот на грчкото Координативно тело за справување со бегалската криза,

Во меѓу време, и грчкиот министер за цивилна заштита Никос Тоскас за атинската телевизија Мега изјави дека очекува нормализирање на ситуацијата во Идомени за една до две седмици.

Според него, целта на грчките власти е да ги убедат бегалците дека балканската рута е затворена, дека тоа е одговорност на северните соседи и дека мора да ги следат нивните упатства и да отидат во други кампови, каде ќе им биде обебзедно елиментарно сместување и храна до разрешувањето на ситуацијата.

Последно во оваа категорија

турција

ЕП ќе гласа за замрзнување на преговорите за членство на Турција во ЕУ Членовите на Европскиот парламент денеска ќе гласаат за можно замрзнување на преговорите со Турција за челнство во ЕУ, јави ДПА. Иако гласањето ќе привлече големо медиумско внимание, тоа нема да биде конечната одлука по прашањето за преговорите на Турција за пристапување кон ЕУ. Тоа е така бидејќи преговорите за членство ги води и за нив решава Европската комисија, а не Европарламентот. Европратениците, кои се избираат од гласачите на ЕУ на секои пет години, можат да донесуваат закони на ЕУ заедно со другите држави членки, но тие немаат ингеренции по прашањата поврзани со надворешната политика. Денешното гласање може да испрати силен политички сигнал, но нема да има право обврзувачко влијание врз одлуката на Комисијата во врска со преговорите за членство на Турција. Согласно директивите на ЕК за преговорите, „сериозното и постојано нарушување“ на европските вредности, меѓу кои и непочитувањето на „основните слободи и владеењето на правото“ можат да станат причина за привремен прекин на преговорите. Што е точно значи „сериозно“ и „постојано“ остава отворен простор за различни интерпретации, оценува ДПА. Во случај на прекршување, се очекува ЕК да препорача замрзнување на преговорите и потоа да бидат наведени условите, со кои преговорите можат да бидат обновени. Во таков случај, 28-те земји членки на Унијата тогаш ќе треба да гласаат по препорака на Комисијата. За да биде прифатен предлогот, неопходно е одобрение од најмлаку 16 членки, во кои живеат најмалку 65 отсто од граѓаните на ЕУ.

Најчитани вести