четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 39

ОН бара Израел да ја потпише спогодбата за нуклеарно оружје

Резолуцијата која ја поддржаа арапските земји истакнува дека Израел е единствената блискоисточна држава која не ја потпишала Спогодбата за неширење на нуклеарното оружје.

on_0

Последни вести

Генералното собрание на ОН со големо мнозинство гласови усвои резолуција со која Израел се критикува затоа што одбива да се придружи кон меѓународната спогодба против ширењето на нуклеарното оружје и го повика да се потпише под неа, пишува МИА.

Резолуцијата која ја поддржаа арапските земји истакнува дека Израел е единствената блискоисточна држава која не ја потпишала Спогодбата за неширење на нуклеарното оружје. Во неа Израел се повикува да се придружи и своите нуклеарни инсталации да ги стави под контрола на Меѓународната агенција за атомска енергиау (МААЕ).

Генералното собрание на ОН ја усвои резолуцијата со 161 глас „за“ и пет „против“, покрај 18 „воздражни“ земји, пренесоа американските медиуми.

САД и Канада се наоѓаат меѓу петте земји кои му се придружија на Израел во противењето на резолуцијата.

Израелските лидери никогаш не демантираа, ниту потврдија дека оваа земја поседува нуклеарно оружје, но со години наназад се верува дека Израел е нуклеарна сила.

Најчитани вести