Свет

ОН: Над 850 илјади луѓе во Сомалија гладуваат

ОН: Над 850 илјади луѓе во Сомалија гладуваат

Околу 850 илјади луѓе во Сомалија се наоѓаат на раб на глад и во многу тешки животни услови, предупреди директорот на хуманитарните операции на Обединетите нации во таа земја, Џон Гинг.

Тој, по тридневната посета на Сомалија, навела дека уште два милиони лица во таа земја се соочуваат со недостиг од храна.

Поголем  дел од жителите во руралните области од оваа земја се живеат во многу тешки услови.

„Во 2011-та година имавме голема светска трагедија кога 260 илјади лица починаа од глад во Сомалија“, потсетува тој.