Свет

ОН најави поефикасна борба против Боко Харам

ОН најави поефикасна борба против Боко Харам

Советот за безбедност на ОН синоќа повика за итно воспоставување на регионална воена координација на операциите, со цел за поефикасна борба против терористичката група Боко Харам во Нигерија и соседните земји.

СБ на ОН во декларацијата изразува длабока загриженост што „Боко Харам“ го поткопува мирот и стабилноста во регионот на Западна и Централна Африка.

Земјите-членки на Советот остро ја осудија ескалацијата на напади на Боко Харам во Нигерија и врз војници на армијата на Чад, распоредени во соседен Камерун за борба против терористичката група.