Свет

ОН: Околу 250 илјади деца може да умрат од глад во Јужен Судан

ОН: Околу 250 илјади деца може да умрат од глад во Јужен Судан
DONATE YOUR CALORIES! How many starving children could you save by losing a few pounds yourself? "More than you might guess," says Terry Dunkle, CEO of Diet Power, Inc. He's launched www.DonateYourCalories.com, which calculates dollars you'll save and children you can feed by starting a diet. "How else can you improve your health, save hungry children, cut your insurance premiums and build international goodwill without spending an extra dime?" says Dunkle. "Remember, this is money you're already wasting on overeating." (PRNewsFoto/Diet Power, Inc.)

Околу 250.000 деца може да умрат од глад во Јужен Судан опустошен од 18 месечната граѓанска војна, предупредува Тоби Ланцар, координатор за хуманитарни прашња на ОН во таа држава.

Во почетокот на јуни Ланцар беше прогонет од Јужен Судан.

Поради кризата, ОН побараа донации од 1,63 милијарди долари за државата во која две третини од 12-милионското население има потреба за помош, а 4,6 милиони се под закана за недостиг од храна, пренесува МИА.

Конфликтот во Јужен Судан почна во декември 2013 година кога армијата се подели на две страни меѓу приврзаници на претседателот Салва Киир и на поранешниот потпретседател Риек Мачар.