Свет

ОН: Помош за киднапираните мировници

ОН: Помош за киднапираните мировници

Советот на безбедност на Обединетите Нации (ОН) побара да се изврши притисок врз екстремистите поврзани со Ал Каеда и да се ослободат 45 мировници на ОН кои се киднапирани на Фиџи.

Во соопштението кое го одобрија сите 15 членки на Советот за безбедност, повторено е барањето мировниците веднаш и без услови да се ослободат, пренесува АП.

Екстремистите на сириските групи Нусра Фронт кои ги киднапираа мировниците поставија три барања за нивно ослободување.

Нусра Фронт бара да биде тргната од листата на терористички групи на ОН, хуманитарната помош да се испорача во делови на Данаск и да се надополни за трите борци кои се убиени во размена на огнот со мировниците на ОН.