среда, 26 јули 2017  |  Вести денес: 49

ООУ „Лазо Трповски“ со награда на Меѓународен натпревар во Берлин

Ученици од ООУ „Лазо Трповски“ од општина Карпош освоија награда на Меѓународниот училишен натпревар за воздушен и вселенски сообраќај 2016, кој годинава се одржа во Берлин, Германија.

133351085

Поврзани вести

Заедничкиот проект изготвен од вкупно 40 ученици од 3а, 4а и 4б одделение „Патуваме во вселената“ беше координиран од училишен тим составен од шест наставници во својство на ментори: Оливера Маџоска, Александра Неделковска-Петровска, Розета Сугарева, Јагода Ололовска, Олгица Каскаревска и Стефан Симовски.

Проектот на учениците од ова скопско училиште се пласира меѓу десетте најдобри проекти на натпреварот и за својот пласман наградените добија соодветни дипломи и трофеј (автентичен модел на патнички авион Ербас Белуга во размер 1:200).

Натпреварот го организира Сојузното германско здружение за воздушна и вселенска индустрија од Берлин во соработка со Сојузното министерство за економија и енергија на Германија, Сојузното министерство за образование и истражување на Германија, Луфтханза Техник АД и концернот ЕАДС (во чиј склоп влегува и познатиот производител на патнички авиони Ербас).

Конечната одлука во врска со наградите на овој екипен меѓународен натпревар за ученици од трето и четврто одделение ја донесе деветчлено стручно жири. Подетални информации во врска со натпреварот може да најдете на официјалната веб-страница на организаторот на натпреварот www.skyfuture.de

Учеството на овој меѓународен натпревар ООУ „Лазо Трповски“ го реализираше како воннаставна активност. Наградите на учениците ќе им бидат врачени на 29 септември во 11 часот, во просториите на училиштето.

Најчитани вести