вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 11

Опасните диететски препарати не се одобрени од Агенцијата за храна и ветеринарство

dnppppp

Последни вести

По добиеното известување од Интерпол и објавената тревога во 190 земји, вклучително и во Македонија, дека на пазарот се продава небезбеден диететски Health and Beauty Turmeric capsules Extra Strenght 125 mg Агенцијата за храна и ветеринарство по деталната контрола констатираше дека ваков препарат не е ниту одобрен ниту регистриран  од нивна страна.

Од Агенцијата појаснуваат дека станува збор за препарат кој најчесто се продава во облик на прав или капсула и кој содржи 2,4 динитрофенол (DNP), а се користи за намалување на телесната тежина.

Оттаму велат дека препарат со слично име – TURMERIC 500 mg  на домашниот пазар легално се продава и оти станува збор за диететски производ на Health Aid, кој е уредно регистриран и во својот состав не ја содржи  спорната супстанца  2,4 -Dinitrophenol (DNP).

Сличноста со името на овој легално увезен препарат, кој исто како и спорниот кој најчесто се продава онлајн има жолта боја, потекнува од  куркумата која ја има во неговиот состав.

Како одговорна институција, апелираме граѓаните да  купуваат одобрени диететски препарати,  од регистрирани оператори кои вршат легален увоз, а особено внимание да  обрнат при он лајн продажбите.

Најчитани вести