понеделник, 24 јули 2017  |  Вести денес: 48

Општина Карпош ги реставрира училишните бисти

Бистите ќе ги реставрира мајстор-скулпторот Сашо Попоски, со полимерни материјали и акрилати, со цел да се добие хомогена структура која ќе биде отпорна на надворешните влијанија.

133416221

Последни вести

Општина Карпош почна со реставрација на сите училишни бисти кои се наоѓаат  на нејзина територија.

Како што соопшти општина Карпош, постоечките училишни спомен-обележја, на територија на Карпош се стари околу 40 години, а некои од нив се дело на реномираните македонски скулптори, како што се Јордан Грабул, Боро Митриќески и Илија Аџиески.

Бистите ќе ги реставрира мајстор-скулпторот Сашо Попоски, со полимерни материјали и акрилати, со цел да се добие хомогена структура која ќе биде отпорна на надворешните влијанија.

Досега е санирана бистата со постаментот на македонската хероина Вера Циривири Трена, а во тек се подготвителните работи за обновување и на останатите скулптури.

Најчитани вести