Македонија

Општина Куманово резервирана за вработување исклучиво на роднини на врвот на СДСМ

Општина Куманово резервирана за вработување исклучиво на роднини на врвот на СДСМ

Блиски роднини на генералниот секретар, на СДСМ Оливер Спасовски, сестра, братучеди на други функционери на СДСМ се вдомени во општината Куманово.

По скандалозните информации дека во Куманово се вработени речиси сите кумови, кумашини, братучеди и подалечни роднини на градоначалникот Зоран Дамјановски, уште поскандалозни се информациите дека на платниот список на Општината, на разни работни места исклучиво се поставени и речиси сите блиски роднини и пријатели на највисоките функционери на опозицискиот СДСМ.

Како што велат граѓаните на Куманово, и тука примерите се видливи во секоја институција која е под надлежност на Дамјановски и општината, а во кои се сместени блиските луѓе на највисоките функционери на СДСМ.

Мартин Костовски е претседател на СДСМ во Куманово. Првиот човек на опозицијата во овој град е вработен во општината Куманово, неговата мајка Маре Костовска е вработена во јавното претпријатие „Пазаришта“, а неговата баба Јасмина Симоновска е вработена во ЈП „Водовод“. За да биде комплетиран списокот во оваа фамилија, од оваа година во општината каде што веќе работи и претседателот на СДСМ, е вработена и неговата сопруга Ивана Костовска. Пример, за кој граѓаните на Куманово велат дека претседателот на СДСМ испраќа многу гласна и јасна порака за тоа како гледаат на практикувањето на власта.

Очигледно дека претседателот на СДСМ Куманово, Мартин Костовски, се огледува на начинот на работа на Дамјановски, но и на примерите на генералниот секретар на СДСМ, Оливер Спасовски. Имено, Оливер Спасовски сегашниот генерален секретар на СДСМ и близок соработник на Заев, кој со години е најблизок соработник на Дамјановски, а своевремено беше и секретар на Општината, искористувајќи ги своите позиции ги има вработено неговата сестра Билјана Петрушевска во ОУ „Крсте Миладинов“ како и неговиот зет, Ненад Петрушевски, во Јавното Претпријатие „Водовод“.

И тука не завршува листата на вработените роднини на највисоките функционери на СДСМ. Максим Димитриевски, член на Извршниот одбор на СДСМ откако Зоран Заев е претседател на СДСМ, и истовремено претседател на Советот на општина Куманово, својата сопруга ја има вработено во ОУ „Кочо Рацин“, а неговата сестра во ОУ „Браќа Миладиновци“.

Како што велат граѓаните на Куманово, ова е само мал дел од примерите кои говорат како највисоките функционери на СДСМ ги злоупотребуваат своите партиски функции за нивна лична корист и за вработување на нивните роднини и пријатели. И со овие примери е повеќе од јасно дека Зоран Дамјановски, Оливер Спасовски, Максим Димитриевски и претседателот на ОО СДСМ Куманово, Мартин Костовски, својата партиска моќ ја користат само за вработување на свои блиски лица, а не за решавање на проблемите на граѓаните на Куманово. Со ваквите вработувања Куманово наликува на приватна фирма на СДСМ и Дамјановски, а не на општина на еднакви можности за сите граѓани. И овие примери доволно говорат за тоа како СДСМ гледа на власта, како практикува власт и што е најважно во нивната работа. Истовремено како што велат кумановци, овој начин на работа е одобрен и признат и од Зоран Заев кој на Спасовски, Димитриев и Костовски им даде највисоки партиски функции, со што очигледно ова е партиската политика и партискиот начин на работа на СДСМ.