четврток, 27 јули 2017  |  Вести денес: 49

Орбан се огласи за проширување на ЕУ со Македонија и Србија

Унгарскиот премиер Виктор Орбан се огласи денеска за проширување на Европската унија, специјално со прием на Македонија и Србија, бидејќи тоа според него ќе и даде нова енергија на Унијата.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban gives a press conference at the Hungarian Parliament in Budapest on December 15, 2011 with his Czech counterpart. Czech Prime Minister Petr Necas is on a one-day, official visit to Hungary.                 AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo credit should read ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)

Hungarian Prime Minister Viktor Orban gives a press conference at the Hungarian Parliament in Budapest on December 15, 2011 with his Czech counterpart. Czech Prime Minister Petr Necas is on a one-day, official visit to Hungary. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo credit should read ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)

Последни вести

Во интервју за германскиот недленик „Виртшафтвохе“ Орбан направи оценка дека европската политика има проблем со временскиот хоризонт и оти се ќе прави краткорочно, согласно сегашната криза.

– Нема енергија за историската перспектива. Затоа денес сите се против проширувањето, освен некои централноевропски држави. Јас сум за проширување, пред се со приемот на Македонија и Србија, рече Орбан.

Според унгарскиот премиер не е можно Грција да биде членка на ЕУ, а на север од неа да има држави, кои не се членки на Унијата.

– Во Европа не може да има бели дамки. Мигрантската криза тоа го покажа како сосема јасно. Доколку спроведеме вистинско проширување, тоа ќе донесе дополнителна енергија, додаде Орбан.

Најчитани вести