Колумни

Орвеловата „1984“ во Македонија

Орвеловата „1984“ во Македонија

Според закон на претседателот на САД, Обама, во 2017 година сите Американци мора да бидат со микрочипови преку кои ќе бидат апсолутно контролирани и дури убивани ако се спротивставуваат на власта. Слични мерки ќе има и во однос на граѓаните на Шведска, Италија, Бугарија, а до 2030 година и во останатите земји од Европа (ако се’ уште постојат).

Целта е на тој начин да се реализира концептот за беспрекорно владеење на „Големиот брат“ (САД) во светот. Предуслов за тоа е луѓето да бидат зомбирани и лесно да ја прифатат одлуката за доброволно самоуништување. Повеќе од две децении тоа зомбирање оди преку пропаганда, уцени, воени агресии, за да биде поништена слободната волја на народите и тие да бидат трансформирани во американски марионети. Зомбирање е кога ви ги менуваат автентичните мисли и вредности со фантастична, фалшива реалност. Такво зомбирање има во клучни, за интересите на САД, региони во светот, меѓу кои и Балканот.

Самиот распад на Југословенската федерација и периодот до ден денес е доказ за нелогично, ненормално однесување на балканците, еден спрема друг, и за целосен идиотизам на сите тукашни влади, независно од нивната партиска определба. Станува збор за психичка, ментална деформација, која оди подлабоко од обичната борба за власт, его и етноцентризам, поткупливост и алчност. Станува збор за загуба на индивидуален и  национален идентитет, за симнување до дно, кое го нема и кај животните, зашто тие секогаш го чуваат својот родов идентитет.

Пред скоро три години, во присуство на останатите членови на „Македонскиот манифест“ директно му кажав на претседателот Иванов дека САМО НЕНОРМАЛЕН ЧОВЕК МОЖЕ ДА МИСЛИ ДЕКА МАКЕДОНИЈА МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ ВО ЕУ БЕЗ МЕНУВАЊЕ НА СВОЕТО ИМЕ (ИДЕНТИТЕТ). Не’ гледаше и молчеше. Проблемот е што сите македонски политичари живеат во фантазирачка реалност и како зомби ја повторуваат мантрата: ЕУ – НАТО, и ја шират таа зомбираност врз граѓаните. Во посебна, фалшива реалност, живеат и српските политичари, кои тврдат дека ќе влезат во ЕУ без да го признаат Косово и ќе останат воено неутрални. Луѓето со претензии да раководат држави сами не знаат во кој свет живеат и како се одвиваат состојбите во Европа и во светот. Ако, пак, ги знаат состојбите, а на своите народи им продаваат магла, тогаш се соучесници во нивното уништување.

Веќе 25 години во Македонија ни ја наметнуваат илузијата дека живееме во самостојна држава. Бидејќи таа илузија веќе не држи вода ни пред мали деца, се уфрла друга илузија – македонската држава била киднапирана од Заев и Шекеринска. Или, пак, целосно од СДСМ, а кон нив се додаваат и платениците на Сорос. Само што во секоја партија одлуките ги носат функционерите, а не членовите. Тоа значи дека за политиката на СДСМ одлучуваат најмногу стотина луѓе. Ако додадеме кон нив уште 200-300 соросоиди (распрснати во 70-тина невладини организации) излегува дека државата е киднапирана од неколку стотини луѓе. Ако тоа е вистина значи практично немаме држава, штом толку мал број на луѓе може да ја урне. Ако не е вистина значи и оваа верзија е магла.

Точно е дека САД и нивната марионета ЕУ не ја сакаат Македонија таква, каква што…