Магазин

Основачот на Монти Пајтон, Тери Џоунс, дијагностициран со деменција

Основачот на Монти Пајтон, Тери Џоунс, дијагностициран со деменција

Тери Џоунс, еден од основачите на саканта англиска комедиска група Монти Пајтон, е дијагностициран со деменција, јавува БиБиСи.

Заедно со Тери Гилијам, Џоунс го режисираше еден од иконските филмови на групата, „Монти Пајтон и Светиот Грал“. Тој исто така ги режираше „Животот на Брајан“ и „Значењето на Животот“.

Портпаролот за Џоунс им изјавил на Гардијан дека „Тери е дијагностициран со примарно прогресивна афазија, вид на деменција“.

„Оваа болест ја напаѓа неговата способност за комуникација и тој повеќе не е во можност да дава интервјуа“, продолжува портпаролот. „Тери е горд и почестен да биде валоризиран на овој начин“.

Кетрин Смит, директор на операции во „Алцхајмеровото општество“, изрази сочувство велејќи „Длабоко жалиме за веста за дијагнозата на деменција и сме загрижени за Тери и неговот семејство во овие тешки мигови за нив“.