понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 11

Основната најниска плата во МВР ќе биде 18.000 денари

jankuloska

Последни вести

Најниската месечна плата на полицаец, која моментално изнесува 15.356 денари, без додатоци од 30 отсто и ноќни и празнични дежурства до 2017. година ќе се изедначи со платата на цариникот со средно образование, која сега изнесува околу 18.000 денари. Зголемувањето на основната плата на полицаецот со средно образование автоматски ќе значи и поголем паричен износ од процентот на додатоци и дежурства. Основната плата на инспекторите, пак,  која моментално изнесува 18.000 денари, до 2017. година ќе се зголеми на околу 21.000 денари.

Ова меѓу другото го истакна министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска на денешната прес – конференција на која информираше за зголемувањето на платите на униформираните и овластените лица вработени во МВР, кое премиерот Никола Груевски во неделата го најави на големиот народен собир во Штип.

Таа истакна дека просечната месечна плата на лицата вработени во МВР до крајот на 2017. година ќе се изедначи со месечните примања на царинските работници.

Министерката Јанкулоска потенцира дека од оваа мерка, која е предизборно ветување и која е подржана од граѓаните, бенефит ќе имаат над 10.000 вработени во МВР и нивните семејства, притоа нагласувајќи дека истата ќе биде имплементирана веќе од наредниот месец.

-Крајната цел на оваа мерка е зголемување на платите за 20 отсто до 2017. година. Мерката за зголемување на платите ќе започне со априлската плата, која се зема во месец мај, а која ќе биде за 5 отсто повисока од мартовската, рече Јанкулоска која нагласи дека ако дојде до покачување на платите во јавната администрација, вработените во МВР ќе имаат дополнително покачување на месечните примања.

Министерката потенцира дека од 2006. година, откако се на власт платите на вработените во МВР се зголемени за 25 отсто и додаде дека средствата за оваа мерка се обезбедени од Владата, која за оваа намена издвоила дополнителни 250 милиони денари.

Претседателот на Македонскиот полициски синдикат, Тихомир Климовски, истакна дека процесот на усогласувањето е започнат пред неколку години и е резултат на конструктивниот и одличен однос меѓу синдикатот и Владата.

-Паричниот инпут ќе придонесе за зајакнување на стандардот на семејствата и зголемување на мотивираноста на вработените во Министерството, истакна тој.

Покрај зголемување на платите во завршна фаза се и договорите за нов колективен договор.

 

 

Најчитани вести