среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 50

Осомничени 14 судии во „Јустиција“, по еден се трага

suddd-500

Последни вести

Одделот за сузбивање на организиран и сериозен криминал до Основно Јавно Обвинителство Скопје по спроведени мерки подолг период наназад во рамки на Оперативната обработка „Јустиција“, поднесе кривична пријава против 14 судии вработени во Одделение за прекршоци во Основен суд Скопје I Скопје, како и против 11 судски службеници од истиот суд, поради постоење на основано сомнение за сторено кривично дело „злоупотреба на службената положба и овластување“ по чл.353 од КЗ на РМ.

Пријавените во својство на судечки судии во Основен суд Скопје 1 во Одделот за прекршоци, во текот на 2012 и во првото тромесечје од 2013 година, заедно со останатите пријавени во својство на службени лица кои работеле со нив, постапувајќи по прекршочни предмети кои се примени во судот во текот на 2010 година, искористувајќи ја својата службена положба и овластувања и со неизвршување на својата службена должност, нанеле штета на Буџетот на Република Македонија од значителен износ, односно во износ од 1.308.515 евра за ненаплатена, а пресудена глоба и 3.773.500,денари за ненаплатен, а претходно пресуден паушал.

Имено, пријавените лица во својство на судечки судии кои ги воделе прекршочните постапки, во договор и со посредство на судските службеници кои работеле во истото Одделение, ги воделе судските постапки без притоа обвинетите да се појавуваат на рочиштата, односно со констатација дека истите се недостапни за судот, а се со намера да помине подолг временски период и да се оддолжи постапката. Најчесто, по одржување на последното рочиште, судијата во законски предвидениот рок, а понекогаш и по истекот на тој рок, носел осудителна пресуда и изрекувал санкција во глоба и мерка забрана, а во месечниот извештај го прикажувал предметот како казнив и пресуден. Меѓутоа, наместо да ја верификува и експедитира пресудата во прекршочната писарница, со што истата би станала правосилна по предвидениот рок за жалба, а подоцна и извршна, а со тоа би се наплатила и санкцијата од обвинетиот, за сметка на буџетот на Р.Македонија, судијата, вака донесената пресуда ја чувал кај себе подолг временски период, односно до периодот после застарување на делото. Откако истото ќе застарело ја верификувал и доставувал во писарницата. Исто така судските службеници примерок од пресудата по налог на судиите, доставувале само до подносителот на пријавата, а не и до обвинетиот. Вака доставената пресуда, по нејзиното застарување, со потпис на судијата на соодветно изготвен штембил неспоменат во судскиот Деловник чиј текст гласи: ”Согласно чл.42 ст.7 од Законот за Прекршоци, „СЕ ЗАПИРА“ прекршочната постапка према обвинетиот, поради застареност на прекршочното гонење”, а на самиот штенбил има и дата и потпис на судија со која дата и потпис предметот се архивира без да се извести подносителот за истото.

На овој начин, наведените лица, само во периодот на 2012 и првото тромесечје на 2013 година, го оштетиле буџетот на Р. Македонија за износ од 1.308.515 евра, за ненаплатена а пресудена глоба, и 3.773.500 денари за ненаплатен а претходно пресуден паушал.

Денеска по претходно превземени оперативно тактички мерки и активности, 24 лица се лишени од слобода и изнесени пред надлежен Јавен обвинител, додека во моментов се уште се работи на обезбедување на уште еден судија.

Коментирај

* Нетпрес нема да објавува коментари кои содржат говор на омраза, кои дискриминираат по основ на родова, социјална, етничка припадност или сексуална определба, како и коментари кои повикуваат на етничко, верско, расно, национално или политичко насилство и нетолеранција.

Нема коментари.

Најчитани вести