четврток, 27 јули 2017  |  Вести денес: 0

Осуден белгиски џихадист ги организирал нападите во Париз?

Абаунд е по потекло е од Мароко, а на почетокот на годинава во отсуство е осуден на 20 години затвор поради терористички напади во Вервијер, во кој се убиени белгиски полицајци.

Осуден белгиски џихадист ги организирал нападите во Париз

Осуден белгиски џихадист ги организирал нападите во Париз

Поврзани вести

Белгиецот Абделхамид Абаунд е осомничен како инспиратор и финансиер на терористичките напади во Париз, јавуваат француските медиуми.

Постои сомнеж дека 27-годишниот Абаунд е еден од најактивните членови на Исламската држава во Сирија, а постои голема веројатност дека потекнува од Моленбек, преградие на Брисел кад што израснал Салах Абделслам, терорист по кој трагаат француските и британските власти.

џихадист1
Абаунд е по потекло е од Мароко, а на почетокот на годинава во отсуство е осуден на 20 години затвор поради терористички напади во Вервијер, во кој се убиени белгиски полицајци.
Тогаш истрагата покажа дека тој е лидер на џихадистичката ќелија во Белгија и дека раководи со регрутација на радикални исламисти кои потоа стануваат членови на Исламската држава.

Абаунд е уапсен на 17 јануари годинава во Грција, заедно со уште тројца исламисти, два дена откако во Белгија се убиени двајца членови од неговата ќелија.
Сепак, по кратко време е пуштен на слобода, а постои сомнеж дека се вратил во Сирија, откаде командува со операциите на терористите во Белгија.

Најчитани вести