Свет

Осудени 55 лица на масовно судење на стадион во Кина

Осудени 55 лица на масовно судење на стадион во Кина

На масовно судење на стадион во претежно муслиманскиот регион Синџианг, осудени се 55 лица за обвиниенија кои вклучуваат силувања, убиства, сепаратизам и тероризам, јавуваат денеска кинеските државни медиуми.

Околу седум илјади луѓе и претставници на Комунистичката партија присуствувале на јавното масовно судење и казнување на групата на насилни терористи и криминалци во согласнот со законот, пренсува агенцијата АФП.

Тројца од нив се осудени на смртна казна поради убиство на четиричлено семејство минатата година, „користејќи сурови методи“.

Полицијата на стадионот објавила и формално апсење на 38 осомничени и притвори уште 27 други лица.

Во Кина во текот на 80-те и 90-те имало масовни судења како начин за борба против растот на криминалот поттикнат од општествените немири кои избувнале заедно со драматичните реформи и отворањето на Кина кон светот, но таа пракса подоцна е напуштена.

Пекинг, нормално тоа го негира и истакнува дека се соочува со сериозно терористичко движење во Синџијанг кој добива помош од странство.