Македонија,Економија

Осум компании на саемот Fancy Food во Њујорк

Осум компании на саемот Fancy Food во Њујорк

Со финансиски средства што ги обезбеди Владата на РМ, наменети за промоција на македонското извозно земјоделско производство на светските реномирани саеми за храна и вино, во моментов осум македонски компании го претставуваат преработувачкиот сектор од РМ на еден од најзначајните интернационални саеми за храна во светот – FANCY FOOD во Њујорк, САД.

Саемот FancyFood Њујорк, е најголемиот саем за храна и пијалоци што се одржува секоја година во Северна Америка во периодот од 29 јуни до 1 јули. На саемот се претставуваат 40.000 изложувачи од 80 земји во светот и каде можат да се видат 260.000 видови на прехранбени производи (конфекционирани производи, конзервирана храна, сирења, зачини, кондиторски производи итн.). Саемот FancyFood дава можност трговците и потрошувачите од САД да бидат запознаени со македонските прехранбени производи и да се отвори простор истите да се најдат во нивните малопродажни места.

За успешен настап и успешно претставување на македонските компании, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство преку одлична соработка со конзулот на РМ во Њујорк, Гоце Карајанов како и Македонската асоцијација на преработувачи – МАП, обезбеди простор од 70 м2.

Македонскиот национален штанд е дизајниран во насока на препознатливост на нашата земја и е сместен на одлична позиција во централниот дел на приземјето на саемот, веднаш до националните штандови на Канада, Холандија и Велика Британија. На штандот, покрај македонскиот традиционален ајвар, изложени се разни преработки од овошје и зеленчук и истите може на лице место да се дегустираат. Интересот за нашите производи е огромен. Посетителите се пријатно изненадени од вкусот на македонските производи, така што на македонскиите компании им е овозможена одлична можност за освојување на американскиот пазар.