петок, 21 октомври 2016  |  Вести денес: 67

Отежнато одвивање на сообраќајот на неколку патишта кај Крива Паланка

patista

Последни вести

Од општина Крива Паланка апелираа на поголема внимателност при управувањето со возила за сите учесници во сообраќајот на територијата на општината поради појава на свлечишта и одрони на неколку локални патни правци.

– Отежнато се одвива сообраќајот на локалниот пат кон манастирскиот комплекс „Св.Јоаким Осоговски“, особено на делот на околу 150-200 метри од исклучувањето од главниот пат кон манастирот. На споменатиот дел повремено се изведуваат и градежни работи за расчистување на одроните од карпест и земјен материјал. Истото се однесува и за локалниот пат Крива Паланка, село Станци, каде има неколку поголеми свлечишта кои постојано се појавуваат,  има и  новоактивирани свлечишта и одрони кои значително го отежнуваат одвивањето на сообраќајот и на кои повремено се изведуваат градежни работи за расчистување, информираат од општината.

Раководителот на Одделението за изградба и одржување во општина Крива Паланка, Никола Граматиков, како што пренесува МИА, информирал дека градежна механизација на терен ги оспособила  патиштата за проодност и ги расчистува одроните.

– Во рамки на своите можности и расположливи ресурси општината ги расчисти одроните за да може да се сообраќа по споменатите патни правци, но бидејќи земјиштето повторно се свлекува, известени се и надлежните државни служби. Очекуваме Владата да ни овозможи одредена помош или финансии или нафта за да можеме да интервенираме на сите локалитети со свлечишта, изјави Граматиков.

Од локалната самоуправа на општината побараа граѓаните да имаат разбирање за тешкотиите во одвивањето на сообраќајот на овие локални патишта, да возат внимателно и даја почитуваат поставената  сообраќајна сигнализација.

Најчитани вести