Секс

Откако ќе го прочитате ова, никогаш нема да испуштите секс!

Откако ќе го прочитате ова, никогаш нема да испуштите секс!

Познато е дека секоја физичка активност троши извесни калории, па така и сексот, но колку сексот навистина е ефикасен во споредба со останатите физички активности, истражувале канадските научници.

Тие неодамна направиле студија која покажува дека сексот согорува повеќе калории, од, на пример, шетањето.

Тоа значи дека не треба да чувствувате вина ако цел ден го поминете во кревет со својата подобра половина, бидејќи тоа всушност е фитнес.

Студијата покажала дека сексот кај младите троши во просек 4,2 калории за минута кај мажите и 3,1 калорија кај жените. Просечниот секс кај паровите, со предигра, трае трае отприлика 24,7 минути, тоа значи дека освен задоволство, жените можат да потрошат 69 калории,  а мажите 104 калории.

seks-i-ljubav-02

Ако ги броите калориите, тоа значи дека резултатите се исти како да сте отишле на прошетка. Меѓутоа, не е важен само бројот на отрошени калории во текот на сексот, туку, тука се и други благодети од сексот за вашето здравје.

Во текот на сексот, поради зголемено излачување на ендорфин, се намалува нивото на стресот, а се поттикнува имунолошкиот систем. покрај тоа, во текот на сексот можете да го менувате интензитетот, менувајќи пози и ритам, со што ќе ги актвирате и мскулите и ќе одработите добар аеробен тренинг.