недела, 23 јули 2017  |  Вести денес: 1

Откриен масивен споменик во Петра – се верува дека е 2.150 години стар

Археолозите најдоа споменик закопан под песочните дини во античкиот град Петра во Јордан, благодарение на сателитските снимки за скенирање на градот, јавува британски „Гардијан“.

petra-grad

Последни вести

Археолозите најдоа споменик закопан под песочните дини во античкиот град Петра во Јордан, благодарение на сателитските снимки за скенирање на градот, јавува британски „Гардијан“.

Сателитските снимки откриваат масовна платформа, со внатрешна платформа со исклесан камен, и со столбови на едната страна и огромни скали што се спуштаат кон исток. Помала структура е сместена во внатрешната платформа и се отворала кон скалите. Грнчаријата најдена во близина на објектот покажува дека структурата би можела да биде над 2.150 години стара.

-Оваа монументална платформа нема никаква поврзаност со Петра и нејзините градби во моментов, велат археолозите, кои потенцираат дека структурата е во близина на центарот на градот, но сепак е „скриен“ и тешко достапен.

Најчитани вести