Македонија

Отпочната процедура за регистрирање на Македонската православна епархија како правно лице во Австралија

Отпочната процедура за регистрирање на Македонската православна епархија како правно лице во Австралија

Основачко собрание на Македонска православна епархија за Австралија (МПЕА), предводена од митрополитот Тимотеј, се одржа денеска во Мелбурн. На Собранието учествуваа делегати на 13. македонски православни храмови во Австралија, кои во декември 2012 Светиот Архиерејски Синод на Македонската православна црква – Охридска Архиепископија ги прими под своја директна надлежност, пренесе МИА.

– На Собранието е усвоен Епархиски статут, кој треба да го одобри Светиот Архиерејски Синод и Архиепископскиот управен одбор на МПЦ – ОА со седиште во Република Македонија и донесена е одлука да се почне процедура за регистрирање на Епархијата како правно лице во Австралија, во согласност со Уставот на МПЦ-ОА и австралиските закони за регистрирање на непрофитни, вклучувајќи и верски организации, истакнува митрополит Тимотеј.

Посочува дека Собранието поминало во позитивен дух и направило историски чекори за конечно регистрирање на Македонска православна епархија, како правно лице во Австралија, во согласност со член 172 од Уставот на МПЦ – ОА.

– И покрај крајно сложената состојба произлезена од 16-годишните спорови околу управувањето со Македонските православни храмови во Австралија, сите различни мислења беа надминати со тежок, но конструктивен дијалог. Меѓусебното разбирање и добрата волја на митрополитот и делегатите произведоа едногласност по сите клучни одлуки, насочена кон општото добро на МПЦ, македонскиот православен народ и Македонската заедница во Австралија, вели г.Тимотеј.

Избран е и привремен Епархиски управен одбор, кој го сочинуваат: претседател – митрополит Тимотеј, потпретседател – Љупчо Стефановски, в.д. архиерејски заменик – Протоереј Станко Јовановски, член – Протоереј-Ставрофор Ефтим Бетински, членови – Протоереј-Ставрофор Ѓоргија Лапоски, Митко Николовски, Јовица Ѓоргоски, Зоран Јанев, благајник – Јоте Ќандовски, секретар – Крис Ангелков и правен секретар – Игор А. Александров.

На Собранието учествуваа делегати на храмовите: „Св. Ѓорги“ и „Пресвета Богородица“, Мелбурн, манастир „Св. Климент“, Мелбурн; „Успение на Пресвета Богородица“, Мелбурн; „Св. Јован Крстител“, Џилонг; „Св. Кирил и Методиј“, Сиднеј; „Св. Никола“, Сиднеј; „Св. Димитрија Солунски“, Болонгонг; „Св. Богородица“, Њукастел, „Св. Илија“, Квинбијен, „Св. Климент Охридски“, Канбера, „Св. Никола“, Перт, „Св. Наум Охридски“, Аделајд и „Раѓање на Пресвета Богородица“, Бризбен.  

фото: МИА