Свет

Отпуштени вработените во „Ер Франс“ што им ги искинаа кошулите на менаџерите

Отпуштени вработените во „Ер Франс“ што им ги искинаа кошулите на менаџерите

Француската авиокомпанија „Ер Франс“ отпушти четворица работници и суспендираше 11-мина, затоа што на протестот поради отпуштањето вработени нападнале двајца менаџери.

Компанијата одлуката ја донесе по повеќенеделната истрага и разговорите со вработените, се наведува во документите во кои АП имал увид, пренесува српски Блиц.

Четворица вработени се отпуштени поради „физичка агресија“, а 11 вработени се суспендирани на две недели без плата поради уништување на имотот на компанијата.

Активистите на синдикатот на 5-ти октомври упаднаа во седиштето на француската авиокомпанија во Париз за време на состанокот на раководството за планот за отпуштање на вработени и им ги скинаа кошулите на двајца менаџери кои потоа ја прескокнаа оградата и побегнаа со полициска придружба.

„Ер Франс“ со години нема остварено заработка и мора да ги намали трошоците за да остане конкурентен со компаниите од Блискиот Исток и нискобуџетните компании.

Повеќе за инцидентот што се случи на 5-ти октомври на следниот линк.