Магазин

Отворен првиот супермаркет на „фрлена храна“

Отворен првиот супермаркет на „фрлена храна“

Британскиот ланец на супермаркети „Сансберис“ го отвори првиот супермаркет во светот кој како извор на енергија користи храна на која и е изминат рокот на употреба.

Раководството на „Сансберис“ одлучи да докаже дека храната која завршува на ѓубриштата има многу можности за живот и надвор од контејнерите.

Супермаркетот по исталацијата на системот за претворање на биомасата во енергија по пат на анаеробна дигерстија, е исклучен од националната електронска мрежа и со овој начин на создавање на електрична енергија целосно ги задоволува енергетските потреби.

Овој ланец на супермаркети во моментов е најголемиот британски произведувач на енергија од фрлена храна, а произведува доволно струја за да би се снабдувале 2.500 домаќинства годишно.

На овој начин, како што истакнуваат од „Сенсберис“, храната на која и истекува рокот воопшто не се праќа во депонија, а компанијата е секогаш во потрага за нови начини за користење и рециклирање на секаков вид на отпад.