понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 30

Ова е договорот што синоќа го потпишаа партиските лидери

Ова е договорот што синоќа го потпишаа партиските лидери

Ова е договорот што синоќа го потпишаа партиските лидери

Поврзани вести

Во договор на 2 јуни, член 6, прва алинеја, се вели: „До 10 јуни, партиите да се договараат за точната организација на Владата која ќе ги подготвува изборите”. На 19-ти јуни лидерите ја потврдија својата посветеност на гореспоменатиот договор во писмена форма и се согласија да ги продолжат разговорите.

Овој Протокол ја завршува првата алинеја од член 6. и претставува составен дел на Договорот за 2 јуни.

Долупотпишаниот партии постигнаа согласност за следново:

 1. На 1 септември 2015 година, СДСМ ќе се врати во парламентот, како што е утврдено во втората алинеја на член 6 од Договорот за 2 јуни.
 2. На 20 октомври 2015 година, нов министер за внатрешни работи ќе биде именуван по предлог на СДСМ и по консултација со ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ. Овој министер ќе биде технички.
 3. На 20 октомври 2015 година, нов министер за труд и социјална политика ќе биде назначен, по предлог на СДСМ.
 4. На 20 октомври 2015 година, нови, дополнителни заменици-министри ќе бидат назначени за следните министерства:
  -Министерството за внатрешни работи, по предлог на ВМРО-ДПМНЕ.
  -Министерството за труд и социјална политика, по предлог на ВМРО-ДПМНЕ.
  -Министерството за финансии, на предлог од СДСМ.
  -Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, по предлог на СДСМ.
  -Министерството за информатичко општество и администрација, по предлог на СДСМ

Овие заменик-министри ќе имаат полно право на преглед и вето во нивните министерства во сите правни, финансиски и кадровски прашања поврзани со организацијата на изборите.

Сите горенаведени нови министри и заменици министри ќе останат на своите позиции во новата влада наведени подолу.

 1. Актуелната Влада ќе ја поднесе својата официјална оставка до Собранието во догледно време да  овозможи новата влада да ќе биде инаугурирана на 15 јануари 2016 година, 100 дена пред парламентарните избори кои ќе се одржат на 24 април 2016 година. Новата влада ќе биде на чело од страна на новиот премиер номиниран од страна на ВМРО-ДПМНЕ. Својата владина програма, ќе бидат ограничени на организирање на предвремени парламентарни избори.

 

6. Горенаведеното правило дека актуелната Влада навремено ќе поднесе оставка со цел да остави 100 дена пред следните избори, и дека ќе биде назначена нова влада, се однесува за изборите во април 2016 година, и по потребните законски измени што ќе бидат донесени во најбрз можен рок, за идни избори.

7. Страните се обврзуваат кон овој Договор во целост и со добра волја. Исто така, партиите се обврзуваат да се избегнат какви било нови пречки вклучително и во однос на одржувањето на изборите на 24 април 2016 година.

8. Третата алинеја од Член 6 завршува на следниот начин: по “итна акција” се додава следниот текст:

“До 15 септември 2015 година ќе има нов, Специјален Обвинител со целосна автономија да ја води истрагата околу следењето на комуникациите. Овој Специјален Обвинител се именува преку договор на долупотпишаните страни.”

Скопје, 15 јули 2015 година

protokol

 

 

protokol1

Најчитани вести