сабота, 19 август 2017  |  Вести денес: 0

Ова се хероите кои ги положија животите за Македонија на 9-ти мај минатата година

Пред точно една година, на кобниот 9-ти мај во кумановската населба „Диво насеље“осум македонски херои бранејќи ја својата татковина ги положија своите животи во полициската акција за разбивање на вооружена терористичка група.

heroiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Поврзани вести

Пред точно една година, на кобниот 9-ти мај во кумановската населба „Диво насеље“осум македонски херои бранејќи ја својата татковина ги положија своите животи во полициската акција за разбивање на вооружена терористичка група.

Полициската акција која ја потресе македонската јавност се одвиваше во кумановската населба „Диво насеље“, дел од градската месна заедница „Тоде Мендол“, во близина на автопатот Е 75.

Акцијата започна рано утрината во 04:30 часот во саботата на 9-ти мај и траеше речиси непрекинато 28 часа, сè до 10-ти часот во неделата на 10 мај, кога македонските специјални сили целосно ја неутрализираа и елиминираа терористичката група, од која дел и се предадоа на македонските власти во текот на вечерта во саботата на 9-ти мај.

Од страна на македонските безбедносни сили загинаа осум припадници на специјалните единици на македонската полиција, а беа повредени дури 37 други полицајци во уличните борби низ тесниот и густо населен урбан дел на приградската населба во Куманово.

HEROIII

Убиени беа следниве припадници на специјалните единици на македонската полиција кои останаа запамтени како херои кои животот го положија бранејќи ја татковината.

Жарко Кузмановски (р. 1981), од с. Брвеница, Тетово

Ненад Серафимовски (р. 1987), од с. Зубовце, Гостивар

Сашо Самојловски (р. 1982), од с. Брвеница, Тетово

Бобан Ивановиќ (р. 1968), од с. Стајковци, Скопје

Горан Илијевски (р. 1974), од Гостивар

Исамедин Османи (р. 1983), од с. Студеничани, Скопје

Љубиша Аранѓеловиќ (р. 1966), од Скопје

Горан Стојменовиќ (р. 1970), од Миладиновци, Скопје

Најчитани вести