Свет

ФОТО: Ова се најбогатите жени во светот според „Форбс“

ФОТО: Ова се најбогатите жени во светот според „Форбс“

Магазинот „Форбс“ ги објави имињата на најбогатите жени во светот. Година бројот на жени се намали на 190 жени, во однос на минатата година кога имало 197 жени, а жените прават само 10 отсто од вкупниот број од 1.810 богати луѓе.

Во текот на изминатата година 6 жени милијардери починаа, а богатството на 31 жена падна под 1 милијарда долари, но 27 жени се придружија на листата на билионери за прв пат, а други 3 повторно го стекнаа овој статус откако беа симнати во текот на минатите години.

  1. Лилиен Бетенкор – Наследничката на Лореал

lilien-betenkurt

Лилиен Бетенкoр од Франција се врати на позицијата најбогата жена во светот, а на листата на најбогати луѓе во светот е на 11-тата позиција. Нејзиното богатство се намали за 4 милијарди долари во изминатите години откако акциите на компанијата Лореал доживеаја пад. Според францускиот суд, осум лица, меѓу кои и фотографот на богатите менаџери и славни лица Мари Бание беа обвинети во мај 2015-тата за измама тешка неколку милиони евра извршена над 93- годишната Парижанка. Бание беше обвинет на три години затвор и му беше наредено да и плати на Батенкор 172 милиони долари оштета. Судот ќе ја слушне неговата жалба во мај годинава. Батенкор и нејзиното семејство „тежат“ 36, 1 милијарди долари.

2. Алис Валтон – Наследничка на „Валмарт“

alis-valton

Алис Волтон е втората по ред најбогата жена во светот со 32, 3 милијарди долари на нејзино име. Нејзината богатство се намалило за 7, 1 милијарди долари во споредба со минатата година како резултат на намалувањето на цената на акциите на Валмарт. Валтон за разлика од нејзините браќа Роб и Џим не е активно вклучена во работата на синџирот мега-маркети што нејзиниот татко Сем го основа во 1962-та година. Но, сепак има дел од богатството на Валмарт. Наместо ова, Алис е колекционер на уметнички дела и на донации, а донираше 25.000 долари за поддршка на кампањата на Хилари Клинтон.

  1. Жаклин Марс – Наследничка и ќерка на основачот на „Марс“