Македонија

Ова се уапсените терористи во Куманово: Меѓу нив и полицаецот кој пукаше на своите колеги

Ова се уапсените терористи во Куманово: Меѓу нив и полицаецот кој пукаше на своите колеги
Продолжува истрагата за случувањата во Диво Насеље

Македонската полиција упаси 28 припадници на терористичката група од кои 14 се дојдени од територијата на Косово и Метохија. Во јавноста се појави информација за комплетните имиња и презимиња на уапсените припадници на вооружената група Албанци кои се судрија со македонската полиција во “Дивата населба” во Куманово.

teroristi-kumanovo-foto-pt-bota-strashno-3

Полициската евиденција покажува дека помеѓу уапсените се наоѓа и Неџметин Лика од Тетово, како и Бајрам Елшани од Сува Река. Интересно е дека помеѓу уапсените терористи исто така се најде Арсим Бајрами од Куманово, полицаец од Ваксинце кој пукал во своите довчерашни колеги.

teroristi-kumanovo-foto-pt-bota-strashno-2

Инаку, Сами Ушкини-Соколи, роден во 1967-ма, бил првиот кој го уапсиле во саботата вечер во 22:30 часот во Куманово.

Помеѓу уапсените се наоѓаат и жители на кумановската населба Абудл Прешево: Алит Сулејмановски, Сефер Сефери, Мифтар Севдали, Фатмир Речица од Куманово, инаку живеат во селото Луџај во близина на Липљан во Косово, Фејзула Рушитовски од Скопје, Бајра Бег од Гњилане, Фадел Фејзулаху – жител на улицата Перо Илиевски во Куманово, Обрад Красничи (1989) од Урошевац на Косово, Мирсад Кареем (1986) од Приштина, Валдет Зекај (1987) од Косово и Мухарем Фејза (1986) од Приштина.

Високи полициски функционери изјавиле дека идентификацијата продолжува на тројцата приведени кои се водачи на групата, но тие имаат различни идентитети и имиња и отежнато е нивното откривање.

teroristi-kumanovo-foto-pt-bota-strashno-1

Ова се имињата на 28-те затвореници од кои 16 се од Косово:

1. Кенан Исени, Куманово

2. Фадил Фејзулаху, Куманово

3. Деме Шеху, Косово (Јуник)

4. Сами Укшини, Косово (Сокол)

5. Ирфан Лутфи, Куманово

6. Арсим Бајрами, Куманово (полицаец од Ваксинца)

7. Фадил Ељшани, Косово

8. Есат Кафекхоли, Косово

9. Ардијан Бујари, Косово

10. Анди Красничи, Косово (Малишево)

11. Шефкет Аваки, Косово

12. Лирим Демири, Куманово

13. Ајруш Авдиа, Косово

14. Бетим Карташи, Косово

15. Генци Сефа, Албанија

16. Лендрит Рустем, Косово

17. Енвер Клајн, Германија (германски државјанин)

18. Руфки Догани, Косово

19. Насуф Бекири, Арачиново

20. Валдет Зекај, Косово

21. Бајрам Ељшани, Косово

22. Некхметин Лика, Тетово

23. Лирим Красничи, Косово

24. Севдали Мифтари, Куманово

25. Фатмир Речица, Косово

26. Бег Бајра, Косово (командант Бегу)

27. Фејзула Рушитовски, село Брест

28. Бесник Ајдин, Куманово