Доколку овие намирници ги подгреете можете да создадете краткорочни последици по себе, како проблеми со варењето, но можете и трајно да го загрозите вашето здравје.
Целер
Целерот е една од повеќето намирници кои не треба да се подгреваат. Доколку целерот го користите во подготовка на супа, по готвењето задолжително извадете го од супата и изедете го свеж. Целерот содржи нитрати кои стануваат токсични доколку повторно ги подгреете.
Јајца
Јајцата спаѓаат во „рискантните“ намирници. Тврдо готвените јајца, кајганата или мусаката која сте ја прелиле со јајца немојте да ја подгревате. Попаметно ви е да ги оставите во фрижидер и ладни да ги изедете, наместо да ги подгревате.
Спанаќ
Спанаќот содржи нитрати кои по стоењето, но и по подгревањето се претвораат во канцерогени нитрати опасни по нашето здравје. Поради тоа спанаќот изедете го веднаш по подготовката и не оставајте го за подоцна, особено не за утредента.
Компир
Од мали не учеле дека компирот не се подгрева. Не само што веќе нема вкус како свежо подготвениот, туку станува и токсично. Компирот за време на подгревањето ги губи „здравите особини“ и може да стане опасен по здравјето.
Печурки
Печурките изедете ги веднаш по подготовката бидејќи со подгревањето се менува протеинот во печурките поради што може да дојде до разни проблеми со варењето, како и до проблеми со желудникот. Печурките по подгревањето го менуваат и вкусот, поради што никако не треба да ги оставите за подоцна или за утредента.
Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.