Магазин

Овој спортски автомобил вози 350 км/ч, а оди на солена вода

Овој спортски автомобил вози 350 км/ч, а оди на солена вода

Спортските автомобили ретко можат да се пофалат со еколошки мотори, меѓутоа „квант е-спортлимузина“ е дизајнирана да достигне брзина од 350 км/час со помош на солена вода, а сега од ЕУ доби одобрување за возење по јавни патишта.

Овој радикален погон „квант е-спортлимузина“ користи т.н “electrolyte flow cell power” систем кој обезбедува сила за четири мотори.

Таа сила изнесува 920 коњски сили кои ова возило од 2300 кг, за 2,8 секунди забрзуваа до стотка подеднакво брзо како и моќниот Мекларен.