Свет

Палестинците не смеат да се возат во ист автобус со Израелците

Палестинците не смеат да се возат во ист автобус со Израелците
Palestinians queue to board a bus as a new line is made available by Israel to take Palestinian labourers from the Israeli army crossing Eyal, near the West Bank town of Qalqilya, into the Israeli city Tel Aviv, on March 4, 2013.Thousands of Palestinians enter Israel to work every day after receiving permits, many of them in private vans. The new line will not be available for Jewish settlers. AFP PHOTO / MENAHEM KAHANAMENAHEM KAHANA/AFP/Getty Images

На Палестинците од Западниот брег кои патуваат на работа во Израел, од денеска им е забрането да се возат во исти автобуси со Израелците кога ќе се враќаат од работа, соопшти претставник на израелското Министерство за одбрана.

– Врз основа на тримесечниот пилот-проект, Палестинците кои работат во Израел од денеска ќе патуваат до своите домови преку истите премини, но нема да ги користат автобусите со кои се превезуваат израелските граѓани, наведе израелскиот претставник, пренесува МИА.

Стотици Палестинци секој ден заминуваат на работа во Израел од Западниот Брег, користејќи дозвола за патување секој пат кога ги минуваат премините.

Израелските медиуми објавија дека министерот за одбрана Моше Јалон ја прифатил ваквата забрана, додавајќи дека со неа ќе се овозможи „подобра контрола на Палестинците и оние кои го напуштаат Израел, а ќе се намалат и безбедносните ризици“.