недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 25

Палестинско знаме првпат ќе биде подигнато пред ОН

palestinsko zname

Последни вести

Палестинскиот претседател Махмуд Абас изјави дека палестинско знаме денес за прв пат ќе биде подигнато во Обединетите нации, што според него е знак на надеж во време на растечки очај што не е создадена независна држава.

Генералниот секретар на ОН, Бан Ки-мун и Абас ќе претседаваат со 15-минутната церемонија откако палестинскиот лидер ќе се обрати пред Генералното собрание.

Израел и САД се против подигнување на палестинско знаме наведувајќи дека симболичниот гест не е во корист на мирот. Генералното собрание на ОН на 10 септември гласаше за истакнување на знаме на Палестина и на Ватикан, земјите кои имаат статус на набљудувачи. Резолуцијата беше поддржана од 119 земји, 45 беа воздржани и осум против.

Најчитани вести