Свет

Папата Франциско побара членство на балканските држави во ЕУ

Папата Франциско побара членство на балканските држави во ЕУ

Свеста за нечиј сопствен идентитет е исто така неопходна за влез во позитивен дијалог со државите кои побараа да станат дел од ЕУ во иднина. Мислам посебно на тие на Балканот за кои членството во Унијата може да биде одговор на нивната желбата за мир во регионот што во минатото многу патеше од минатите судири. Како што информира МИА, ова во неговиот говор пред Европскиот парламент во Стразбур го истакна поглаварот на Римокатоличката црква, Папата Франциско.

Повикувајќи ги европратениците да овозможат прием на останатите земји од Балканот во ЕУ, Папата посочи дека „свеста за нечиј сопствен иднетитет е исто така потребна за односите со други соседните земји, посебно на оние кои граничат со Средеземното море, од кои многу патат од интерни судири, притисоци на верски фундаментализам и реалноста од глобалнио тероризам“.

Во својот 15-минутен говор пред европскиот законодавен дом, Папата Франциско говореше за мигрантите и потонатите бродови со бегалци од африканскиот континент. Притоа, тој посочи дека Европа ќе може да се соочи со проблемот со имиграцијата, само ако може да усвои фер, храбра и реална политика, која ќе им помогне на земјите во сопствениот специјален и политички развој.

– Европа стана баба и не е веќе плодна и жива! – порача Папата Франциско пред Европарламентот во Стразбур.